Suomi-Korea-seura: vapauttakaa Ro Su Hui!

ro_2.jpg

Etelä-Korean turvallisuuspalvelu ja armeija pidättivät Korean kansallisen jälleenyhdistämisen komitean (Pomminryon) varapuheenjohtajan Ro Su Huin 5. heinäkuuta 2012 hänen ollessaan ylittämässä Pohjois - ja Etelä-Korean välistä demilitarisoitua vyöhykettä.

Ro oli matkustanut maaliskuussa 2012 "laittomasti" Pohjois-Koreaan osallistuakseen maan edesmenneen johtajan Kim Jong Ilin muistotilaisuuteen. Kuukausia kestäneen vierailunsa aikana Ro oli kiertänyt ympäri maata ja tutustunut muun muassa eri tuotantolaitoksiin sekä tavannut Korean riippumattoman jälleenyhdistämisen puolesta työtä tekeviä aktivisteja.


Etelä-Korean konservatiivihallinnon mielestä Ro rikkoi vierailullaan Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden lakia. Laki rajoittaa eteläkorealaisten sananvapautta ja kansalaisoikeuksia ja sen rikkomisesta voi saada teloitustuomion.

Ro Su Hui päätti palata takaisin etelään Korean niemimaata jakavan Panmunjomin rajavyöhykkeen kautta ja näin nostaa tietoisuutta maan traagisesta kahtiajaosta. Häntä saattamaan oli saapunut tuhansia pohjoiskorealaisa, jotka kyynelehtivät häntä hyvästellessään. Ron ylittäessä rajakynnyksen, Etelä-Korean armeijan erikoisjoukot kaatoivat hänet maahan ja raahasivat 68-vuotiasta jälleenyhdistämisaktivistia käsistä ja jaloista. Ron tämänhetkinen olinpaikka ei ole tiedossa.

Suomi-Korea-seura julkaisi 6. heinäkuuta kannanoton, jossa se vaatii Etelä-Korean hallitusta välittömästi vapauttamaan Ro Su Huin. Seuran mielestä Ron brutaali pidätys ja nöyryyttäminen ovat omiaan lisäämään Koreoiden kahtiajakoa. Kannanotossa vaaditaan Etelä-Koreaa sitoutumaan Koreoiden aiemmin solmimiin yhteistyöasiakirjoihin ja lopettamaan jälleenyhdistämisaktivistien vainoamisen.