Koreoiden välisiä jännitteitä purettiin KDKT:n ja Hyundain tapaamisessa

hyun.jpg

Korean demokraattisen kansantasavallan johtaja Kim Jong Il tapasi sunnuntaina 16.08.2009 maassa vierailevan eteläkorealaisen teollisuusjätti Hyundai Groupin johtajan, rouva Hyun Jung Eunin.

Keskusteluita käytiin uutistoimisto KCNA:n mukaan sydämellisessä ja isänmaallisessa hengessä.

Tapaamisessa muistettiin aiempia tapaamisia rva Hyunin edeltäjien kanssa ja keskusteltiin Koreoita koskevista ajankohtaisista tapahtumista ja haasteista.

Tapaamisen päätteeksi annettiin Korean Aasian - Tyynenmeren rauhankomitean ja Hyundai Groupin yhteinen julkilausuma, jossa peräänkuulutettiin Korean niemimaan jännittyneen tilanteen liennyttämistä.

Julkilausumassa sovittiin myös viidestä eri käytännön keinosta, joilla Korean Demokraattinen Kansantasavalta ja Hyundai Group ryhtyvät toteuttamaan Koreoiden välisen yhteistyön kehittämistä. Julkilausumassa sovittiin seuraavaa.:

1. Kumgang-vuorten matkailukeskuksen toiminta
jälleenkäynnistetään.

2. Maaliikenne yli maiden välisen demarkaatiolinjan sallitaan 4.10.2007 annetun Koreoiden yhteisen
julkilausumien periaatteiden mukaisesti.

3. Matkailu- ym. toiminnot pohjoisen puolella sijaitsevalla Kaesongin teollisuusalueella käynnistetään uudelleen.

4. Hyundai Group aloittaa matkailun kehittämisen Paektu-vuoren alueella, KDKT:n pohjoisosassa.

5. Korean sodan yhteydessä toisistaan erotetuiksi joutuneiden perheiden tapaamiset ja jälleeyhdistämiset käynnistetään jälleen Kumgang-vuorten alueella.

Molemmat osapuolet ilmaisivat samoin tahtonsa edistää pohjoisen ja etelän välisiä suhteita 15.6.2000 ja 4.10.2007 annettujen historiallisten Koreoiden yhteisten julkilausumien hengessä.

Vielä ei kuitenkaan ole varmuutta, kuinka Lee Myung Bakin konservatiivihallinto Etelä-Koreassa tai Yhdysvallat julkilausumassa esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin tulevat reagoimaan. KDKT:n ja Hyundain julkilausuma on kuitenkin ehtinyt herättää kansalaisissa molemmin puolin rajaa toiveita jälleenyhdistämisen toteutumisesta ja saanut runsasta kannatusta eri kansalaisjärjestöiltä.

Edellisen kerran Hyun ja Kim Jong Il tapasivat ja keskustelivat vuonna 2005.