11 vuotta Koreoiden historiallisesta julkilausumasta

kimkim3.jpg

Korean työväenpuolueen pääsihteeri Kim Jong Il ja Kim Dae Jung tapaavat toisensa Pjongjangissa kesäkuussa 2000.

Kesäkuun 15. päivänä vietetään Koreoiden johtajien historiallisen julkilausuman vuosipäivää.

Koreoiden johtajien huippukokous järjestettiin kesäkuussa 2000 Korean työväenpuolueen pääsihteerin Kim Jong Ilin johdolla Pjongjangissa ja sen kohokohtana oli Koreoidenvälinen julkilausuma.

Julkilausumassa johtajat päättivät edistää Korean jälleenyhdistämistä riippumattomuuden ja rauhanomaisuuden periaatteiden pohjalta ja tukeutumalla suureen kansalliseen yhtenäisyyteen. Julkilausumassa Koreat päättivät samoin edistää jälleenyhdistämistä erilaisilla yhteistyöprojekteilla ja aikanaan Korean sodan erottamien perheiden yhdistämisillä. Niin ikään Koreat päättivät lopettaa keskinäiset vihamielisyytensä ja edistää rauhaa aktiivisella vuoropuhelulla.

Koreoiden huippukokouksen ja julkilausuman seurauksena perustettiin esimerkiksi Kaesongin erityistalousalue ja Pjongjangin tieteen ja teknologian yliopisto. Huippukokouksen jälkeen maat tekivät paljon yhteistyötä kulttuurin, urheilun ja tieteen aloilla. Maat osallistuivat yhteisillä joukkueilla Sydneyn ja Ateenan olympialaisiin 2000 ja 2004.

Koreoiden huippukokouksen myötä tuhannet rajojen toisille puolen jääneet korealaisperheet on yhdistetty ja maiden välistä matkailua ja kaupankäyntiä on lisätty.

Koreoiden yhteistyö vahvistettiin Koreoiden johtajien toisessa huippukokousessa Pjongjangissa lokakuussa 2007.

Etelä-Koreassa vuonna 2008 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen Koreoiden keskinäiset suhteet ovat jälleen jäissä ja Etelä-Korean konservatiivihallinto purkaa tietoisesti saavutettuja tuloksia järjestämällä toistuvia sotaharjoituksia ja harjoittamalla psykologista sodankäyntiä Korean demokraattista kansantasavaltaa vastaan. Korealaisten ehdottoman enemmistön tahto kuitenkin on, että Koreoiden johtajien historiallisen huippukokouksen saavutuksia voitaisiin edelleen kehittää ja että jälleenyhdistäminen voisi edetä ilman vastakkainasettelua.

Suomi-Korea-seuran toiminnan yksi päätarkoitus on Korean riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen edistäminen. Seura katsoo Koreoiden johtajien vuonna 2000 allekirjoittaman julkilausuman historialliseksi asiakirjaksi, joka on merkittävällä tavalla edistänyt rauhaa Koreassa.