kimmedvedev2.jpg

Kim Jong Il vieraili Venäjällä, tapasi Medvedevin

(Lyhennelmä Korean keskusuutistoimisto KCNA:n raportista)

Korean työväenpuolueen pääsihteeri ja Korean demokraattisen kansantasavallan kansallisen puolustuskomitean puheenjohtaja Kim Jong Il toteutti epävirallisen vierailun Venäjän kaukoitään ja Siperiaan ajalla 20 – 25.08.2011. Hän vieraili maassa presidentti Dmitri Medvedevin kutsusta ja matkan tarkoituksena oli vahvistaa maiden välisiä suhteita.

Kim Jong Ilin seurassa vierailulle osallistui myös KDKT:n muuta valtiojohtoa.

Pääsihteeri Kim Jong Il ja presidentti Medvedev tapasivat toisensa Burjatian tasavallan pääkaupungissa Ulan-Udessa keskiviikkona 24.08. Medvedev toivotti hallituksensa ja kansalaistensa puolesta Kim Jong Ilin lämpimästi tervetulleeksi Venäjälle. Hänen mukaansa vierailu osuu aikaan, jolloin Korean ja Venäjän väliset suhteet kehittyvät ripeästi. Medvedevin mukaan Kim Jong Ilin kolmas vierailu Venäjälle osoittaa Korean johtajan syvästä kiinnostuksesta edelleen kehittää näitä suhteita.

Valtionpäämiesten tapaamisessa Kim Jong Il kiitti Medvedevia siitä, että ehti kiireiltään matkustaa Ulan-Udeen asti tapaamaan häntä. Samlla Kim Jong Il esitti lämpimät kiitoksensa kaikkialla saamastaan sydämellisestä vastaanotosta.

Tapaamiseen ja sitä seuranneisiin maiden välisiin keskusteluihin osallistuivat valtionpäämiesten lisäksi Korean puolelta mm. puolustusministeri Kim Yong Chun, varapääministeri Kang Sok Ju ja varaulkoministeri Kim Kye Gwan. Venäjän puolelta edustettuina olivat mm. puolustusministeri Anatoli Serzhukov, liikenneministeri Igor Levitin ja varaulkoministeri Aleksei Borodavkin.

Medvedev ilmaisi tyytyväisyytensä Korealaisten pyrkimyksistä luoda pohja vauraan ja voimakkaan valtion rakentamiseksi Korean kansan ikuisen presidentin Kim Il Sungin syntymän 100. vuosijuhlan kunniaksi 2012. Hän ilmaisi samoin tukensa KDKT:n työlle Itä-Aasian rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, maan talouden vahvistamiseksi ja kansalaisten elinolojen parantamiseksi. Pääsihteeri Kim Jong Il kiitti Medvedevia hänen kommenteistaan ja toivotti Venäjälle menestystä sen pyrkimyksissä rakentaa vauras ja vahva maa.

Keskusteluissaan valtionpäämiehet vaihtoivat ajatuksiaan maidensa tilanteesta ja kahdenvälisten suhteiden tulevaisuudesta. Tässä yhteydessä keskusteltiin samoin alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä. Molemmat osapuolet ilmaisivat tukensa kuuden valtion välisten neuvotteluiden jatkamiseksi ja ydinaseettoman Korean niemimaan aikaansaamiseksi.

Medvedevin ja Kim Jong Ilin keskusteluissa esille nousivat myös maiden välinen taloudellinen yhteistyö kuten kaasuputkihankkeet ja rautateiden yhdistäminen. Osapuolet ilmoittivat tukevansa näitä projekteja. 

Pääsihteeri Kim Jong Il kutsui Medvedevin vastavierailulle KDKT:aan ja jälkimmäinen hyväksyi kutsun.

Virallisten keskustelujen päätteeksi Medvedev isännöi tervetuliaspäivällisen pääsihteeri Kim Jong Ilin johtamalle valtuuskunnalle. Molemmat valtionpäämiehet pitivät maljapuheet vastaanotolla. Tapaamisen ja päivällisen päätteeksi Medvedev toivoi jälleen näkevänsä Kim Jong Ilin ja toivotti Korealle menestystä tulevaisuudessa.

Vierailunsa aikana pääsihteeri Kim Jong Il tutustui lukuisiin Venäjän kaukoidän ja Siperian kaupunkeihin sekä tuotantolaitoksiin. Kim Jong Ilin matka alueella oli kaiken kaikkiaan yli 6000 kilometrin mittainen.