Puheenvuoro:

Jang Song Taek tuomittiin korruptiosta

Juha Kieksi 18.12.2013

Korean demokraattisen kansantasavallan puolustuskomitean varapuheenjohtaja Jang Song Taek tuomittiin kuolemaan 13. joulukuuta korruptiosta ja valtion varojen väärinkäytöksistä, jotka uutistoimisto KCNA:n mukaan olivat maanpetoksellista toimintaa.

Jang oli mm. ottanut lahjuksia vuonna 2009 4,9 miljoonan euron arvosta ja käyttänyt ne mm. uhkapeleihin ulkomaisilla kasinoilla. Hän oli syyllistynyt myös muihin väärinkäytöksiin toimiessaan johtotehtävissä pohjoiskorealaisissa, ulkomaankauppaa käyneissä yrityksissä.

Suomalaiset tiedotusvälineet ovat uutisoineet, että kyseessä olisivat puhdistukset KDKT:n johdossa joiden avulla Kim Jong Un pönkittäisi omaa valtaansa. Näille väitteille ei löydy todisteita. Jos kyseessä olisi ollut valtataistelu KDKT:n johdossa, KDKT:n uutistoimisto KCNA:lla ei olisi ollut mitään syytä julkistaa oikeudenkäyntiä tai edes sitä, että Jang Song Taek on syrjäytetty. Asia olisi voitu hoitaa hiljaisuudessa puolueen sisällä. Sen sijaan kun kyseessä on korruptio, on sen täytynyt olla laajalti tiedossa KDKT:ssa.

Vahinkojen korjaamiseksi on ollut välttämätöntä ryhtyä näkyviin toimenpiteisiin, joka toimii myös viestinä kaikille muille: Kim Jong Unin johdolla puututaan tämän päivän lieveilmiöihin.

Meillä on myös epäilty, että kyseessä olisi ollut Kim Jong Unin näpäytys Kiinaa kohtaan, koska Jang Song Taekilla oli varsin hyvät suhteet Kiinan johtoon. Tämäkin spekulaatio on vailla pohjaa. Kiinan kaupan merkitys KDKT:lle on erittäin suurta. Kiinan osuus KDKT:n ulkomaankaupasta on noin 70 %. Ulkomaiset investoinnit kaivoksiin, rautateihin, teihin ja muuhun infrastruktuuriin ovat miltei täysin kiinalaista alkuperää. Korealaiset korostavat Kiinan suhteiden merkitystä.

KDKT:n teollisuuden vahvistamista, mikä taas on prioriteettilistan kärkipäässä, on sidoksissa aivan olennaisesti Kiinan kauppaan. Näihin Kiinan ja KDKT:n vahvoihin kauppasuhteisiin muuten liittyy todennäköisesti Jangin korruptiokin. On muistettava, että Kiinalaiset itsekin ovat taistelleet viime aikoina voimakkaasti korruptiota vastaan.

Jangin saama kuolemantuomio on tietenkin pohjoismaalaisesta näkökulmasta kova, eikä kuolemantuomio ole hyväksyttävä missään olosuhteissa. Sen sijaan USA:n esittämä kritiikki kuolemantuomiota kohtaan on kaksinaismoralismia. Tuomitaanhan siellä kuolemaan paljon mitättömämmistäkin rikoksista.

Jangin korruptiotuomiolla ja Korean niemimaan vakaudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Päinvastoin. Yksittäisten henkilöiden valtapyrkimykset eivät saa heikentää yhteiskunnan kehitystä. Tämä on varmasti selvää kummallakin puolella Korean niemimaata.