WHO auttaa Korean DKT:aa lääketieteellisen etäneuvontajärjestelmän luomisessa

06.06.2010

(Lyhennelmä DPRK businness monthly'n artikkelista)

Pohjois-Korea avasi virallisesti huhtikuun lopulla Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa lääketieteellisen videoneuvonnan etäjärjestelmän. Järjestelmän tavoitteena on auttaa paikallisia sairaaloita yhteydenpidossa erikoisterveydenhoidon ammattilaisiin maan pääkaupungissa Pjongjangissa.

WHO on toimittanut Pohjois-Korealle kameroita, tietokoneita ja muuta varustusta auttaakseen Pjongjangin pääsairaalaa yhteydenpidossa alueellisiin terveyskeskuksiin. Järjestelmän avulla lääkärit voivat keskustella reaaliaikaisesti paikallisten potilaiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Brittiläisen TV-yhtiö APTN:n mukaan pohjoiskorealaiset terveysviranomaiset ja maassa vierailulla ollut WHO:n pääsihteeri Margaret Chan käynnistivät järjestelmän virallisesti pjongjangilaisessa Kim Man Yun sairaalassa.

Chan testasi järjestelmää keskustelemalla maakuntalääkärien kanssa videoyhteyden avulla. 240 kilometriä Pjongjangista pohjoiseen sijaitsevan Jagangin maakunnan paikallislääkäri kertoi Chanille olevansa tyytyväinen järjestelmästä, sillä hänen potilaidensa on hankala tulla pitkien matkojen päästä Pjongjangiin erikoislääkäreiden vastaanotoille.

WHO avasi toimistonsa Pjongjangissa 2001 ja on toimittanut maalle erilaisia sairaalatarvikkeita. WHO:n nettisivujen mukaan järjestö auttaa tällä hetkellä Pohjois-Koreaa vahvistamaan terveydenhoidon infrastruktuuria.

Chan saapui Pjongjangiin yhdessä Punaisen Ristin virkailijoiden kanssa. Chanin mielestä monilla kehitysmailla on opittavaa Pohjois-Korean terveydenhoitojärjestelmästä, sillä maalla on runsas terveydenhoitohenkilöstö sekä perhelääkäri jokaista 130 perhettä kohti - mikä on ennätys Aasiassa.

Tiedotustilaisuudessaan Chan kertoi vierailunsa olevan poikkeuksellinen osoitus Pohjois-Korean tahdosta tehdä yhteistyötä ulkomaisten järjestöjen kanssa.

Vierailullaan hän tapasi pohjoiskorealaisia viranomaisia, vieraili lukuisissa sairaaloissa sekä keskusteli Pjongjangissa työskentelevien diplomaattien, YK:n virkailijoiden ja Punaisen Ristin edustajien kassa.

Chanin mielestä on rohkaisevaa, että Pohjois-Korean hallituksella on valmius tehdä yhteistyötä Global Fundin kaltaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa esimerkiksi AIDS:ia, tuberkuloosia ja malariaa vastaan. Global Fund-järjestö edellyttää kumppaneiltaan mahdollisuutta saada luotettavat tiedot olosuhteista ja esteettömää kommunikointia viranomaisten kanssa, hän huomautti. ”Voin vakuuttaa, että ainakin terveydenhoidon osalta hallitus kunnioittaa yhteistyötahojensa koskemattomuutta”, Chan totesi. ”He suhtautuvat kunnioittavasti pyyntöihin avoimuuden lisäämiseksi, laadukkaan tiedon saamiseksi ja pitävät huolen, että maahan tulevat avustukset käytetään nimenomaan terveydenhuollon edistämiseksi.

Chan kehui myös Etelä-ja Pohjois-Korean välistä, naisten ja lasten terveyden edistämiseksi tähtäävää hanketta, joka hänen mukaansa samoin edistää kahden vihollisen välistä vuoropuhelua ja luottamusta. WHO kertoi maaliskuussa Pohjois-Korean estäneen eteläkorealaisen yhteishankkeen avulla monia leikkaus- ja synnytyskuolemia.

Pohjois-Koreassa ulkopuolinen apu on otetty hyvillä vastaan, sillä vuosikymmeniä kestänyt USA:n kauppasaarto estää monien tärkeiden lääkkeiden ja instrumenttien viennin maahan.