Koreassa on kysymys rauhasta!

Korean Ystävät 1/2011

 

unificationposter_4.jpg

Vuonna 2010 Korean niemimaalla nähtiin useita vakavia yhteenottoja, jotka kiristivät kahden Korean välit äärimmilleen. Miljoonat korealaiset molemmin puolin rajaa joutuvat elämään jatkuvassa sodan pelossa.

Korean niemimaan jännitteet juontavat juurensa vuosina 1950 - 53 käytyyn tuhoisaan sotaan, joka ei vieläkään ole virallisesti päättynyt: heinäkuussa 1953 solmittiin Korean demokraattisen kansantasavallan ja Yhdysvaltojen välillä vain aseleposopimus, joka vahvisti Koreoiden jaon ja jätti ratkaisematta kysymykset esimerkiksi nyt kiistojen kohteena olevista merirajoista.

Yhdysvallat on vahvistanut Koreoiden jakoa pitämällä Etelä-Koreassa vuodesta 1949 eteenpäin kymmenientuhansien miesten kokoista armeijaa ja massiivista sotakalustoa. USA on myös alusta asti pyrkinyt horjuttamaan haurasta aselepoa.

USA:n ja Lee Myung Bakin hallinnon jatkuvilla sotaharjoituksilla luodaan epävakauden ja uhkailun ilmapiiriä, joka vain kiihdyttää asevarustelua Korean niemimaalla ja johtaa erilaisiin välikohtauksiin. Marraskuussa 2010 Yongpyongin saarella sattunut kahakka oli tästä oiva esimerkki.

Jatkuvista jännitteistä huolimatta Korealaiset toivovat rauhaa ja niemimaan jälleenyhdistämistä. Olosuhteet eivät parane, ennen kuin Korean sota päätetään lopullisella rauhansopimuksella. Korean dkt on useita kertoja vakavasti esittänyt rauhansopimusta USA:lle. Rauhansopimuksen myötä KDKT on myös luvannut lopettaa ydinaseohjelmansa. Poliittista tahtoa rauhan solmimiselle ei kuitenkaan tunnu Yhdysvalloilta löytyvän, sillä se tahtoo pitää kynsin hampain kiinni geostrategisesta asemastaan Itä-Aasiassa.

Rauhansopimus on välttämätön askel kohti Koreoiden riippumatonta ja rauhanomaista jälleenyhdistämistä. Solidaarisuus, - ja rauhanjärjestönä Suomi-Korea-seura kampanjoi aktiivisesti Korean niemimaan rauhan puolesta Suomessa ja edellyttää, että USA kotiuttaa joukkonsa Koreasta ja suostuu päättämään vuosikymmeniä jatkuneen tragedian.