Pohjois-Korean "ydinuhka". Todellisuutta vai tarkoituksenmukaista poliittista manipulointia?

 

Heikki Sipilä, VTM 

(Julkaistu Korean Ystävät - lehden numerossa 2/09)

kdktflag.jpgKorean demokraattisen kansantasavallan vuosina 2006 ja 2009 suorittamat kokeelliset ydinräjäytykset ovat saaneet ylivertaisen huomion läntisessä mediassa, ne on tuomittu Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa ja niitä on surutta käytetty poliittisena lyömäaseena Pohjois-Koreaa vastaan.

Läntisten voimakkaasti tunnevaltaisten reaktioiden vastapainoksi lienee tarkoituksenmukaista muistuttaa mieliin muutamia tosiasioita:

Korean demokraattinen kansantasavalta on laillisessa järjestyksessä irroittautunut ydinkokeet kieltävästä sopimuksesta (Non-Proliferation Treaty, NPT) ja siten maa ei ole kokeita tehdessään rikkonut kansainvälistä lakia.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmat, joilla KDKT on tuomittu ja asetettu sille erilaisia sanktioita, eivät perustu juridiikkaan, vaan poliittiseen tarkoitushakuisuuteen.

Lienee aika erikoista, että turvallisuusneuvosto pitää "hätäkokouksia", kun Korean demokraattinen kansantasavalta tekee ydinkokeita samaan aikaan kun esimerkiksi Israelin noin kuusikymmentä todella vaarallista käyttövalmista ydinasetta eivät sitä lainkaan kiinnosta. Pohjoiskorealaisella aseteknologialla on vielä pitkä matka ensimmäisenkään varsinaisen ydinaseen valmistamiseen.

Ovatko pohjoiskorealaiset ydinkokeet sitten todella tarpeellisia ja mielekkäitä? Eivät ne ole. Ydinkokeet ovat aina tuomittavia, tekipä niitä mikä valtio tahansa. Lisäksi tänä vuonna tehty koe saattoi olla vakavanlaatuinen poliittinen virhe, sillä se asetti erityisesti Pekingin ja Moskovan hankalaan asemaan, jossa niillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin asettua tukemaan Yhdysvaltain esitystä KDKT:n tuomitsemiseksi turvallisuusneuvostossa.

On hyvin ymmärrettävää, että itsensä kaiken aikaa uhatuksi tunteva Korean demokraattinen kansantasavalta haluaa näyttää muulle maailmalle sotilaallista voimaansa ja tieteellis-teknisen osaamisensa tasoa, mutta silti ydinräjähteiden paukuttelu ei varmaankaan palvele maan ulkopolitiikan rauhantahtoisia tavoitteita vaan päinvastoin vahingoittaa niitä siitäkin huolimatta, että tehdyillä kokeilla ei todellisuudessa ole käytännön sotilaallista merkitystä.

Ajatellaanpa tätä ydinaseasiaa talonpoikaisjärjellä: Mihin kohteeseen KDKT:n voisi ajatella ydinasetta sotatilanteessa käyttävän? Yhdysvaltoihinko? Ei todellakaan. Eikä muuallekaan. Strateginen ydinpelote on suurvaltojen ja kuvitteellisen mannertenvälisen sodan vaarallista hiekkalaatikkoleikkiä eikä sillä ole tätä merkitystä pienille valtioille. Suurvalloilla on toki myös teknisesti erittäinen monimutkaisia ja hankalakäyttöisiä taktisia ydinaseita, mutta sellaisia pohjoiskorealaisilla tuskin on edes piirustuslaudalla.

Summa summarum: Pois ydinkokeet, pois ydinaseet. Mutta pois myös sellaiset uhkailut, jotka saattavat johdattaa jonkun valtion ydinkokeita tekemään.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana on Etelä-Korean alueella, Pohjois-Korean rajan pinnassa järjestetty ennänäkemättömän massiivisia sotaharjoituksia samaan aikaan kun vihamielistä propagandaa Korean demokraattista kansantasavaltaa vastaan on tuotettu ja levitetty tuutin täydeltä. Jos Pjongjang on tällaisesta uhittelusta hermostunut, niin ei liene ihme...