Korean solidaarisuuskuukausi 25.6.-27.7.

koreaonyksiab.jpg

 

Suomi-Korea-Seura viettää tänä kesänä maailmalla jo perinteiseksi muodostunutta Korean solidaarisuuskuukautta. Kuukausi on tavattu ajoittaa Korean sodan syttymispäivämäärän ja sodan päättäneen aseleposopimuksen solmimispäivän väliselle ajalle.

Korean sota oli yksi 1900-luvun tuhoisimmista sodista. Vuosina 1950-1953 käydyssä sodassa henekensä menettivät miljoonat ihmiset ja maailmalla pelättiin ydinsotaa.

Sota vahvisti koreoiden jaon Pohjois- ja Etelä-Koreaksi. Jaon myötä lukemattomat korealaiset kärsivät vieläkin sodan fyysisistä ja henkisistä arvista. Niemimaan jaon myötä jakautuivat samoin miljoonat perheet.

tongil2.jpgKoreat ovat vuosikymmenten varrella vaihtelevalla menestyksellä yrittäneet saavuttaa niemimaan jälleenyhdistämisen. 2000-luvun alussa alkanut positiivinen kehitys Koreoiden riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen puolesta on viime vuosina kokenut vakavia takaiskuja. Keväällä Korean läntisellä merellä sattunut laivastovälikohtaus on kiristänyt maiden välejä entisestään.

Sodan päättänyt aselepo ei ole tuonut niemimaalle rauhaa. Yhdysvaltain 28 000 sotilasta majailevat edelleen Korean eteläosassa. Suurvaltojen geopoliittiset edut Korean niemimaalla ovat pitäneet niemimaan tulenarkana alueena. Aseleposopimusta on vaadittu korvattavaksi lopullisella rauhansopimuksella, joka vakauttaisi niemimaan ja koko Itä-Aasian tilannetta. Yhdysvallat ei kuitenkaan ehdotukseen ole vielä tarttunut.

Korealaisten toive molemmin puolin rajaa on kuitenkin yhtenäinen ja riippumaton Korea. Tämä toive on myös miljoonien maailmalla asuvien korealaisten tahto.

Suomi-Korea-Seura on perustamisestaan lähtien osoittanut tukensa korealaisten työlle niemimaan jälleenyhdistämisen puolesta. Olemme toistuvasti vedonneet sen puolesta, että korealaiset voisivat ilman vieraita joukkoja edetä jälleenyhdistämisen tiellä riippumattomasti.

Korean solidaarisuuskuukauden myötä Suomi-Korea-Seura toivoo suomalaisten kiinnittävän huomiota Korean niemimaan tilanteeseen ja tuovan asiaa esille esimerkiksi julkisissa tilaisuuksissa, tiedotusvälineissä ja ystäviensä keskuudessa.

Kesäkuun 3.päivä 2009 seura käynnisti adressikampanjan koreoiden riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen puolesta. Adressin voi käydä allekirjoittamassa täällä: http://www.adressit.com/koreaonyksi

Adressin paperiversioita voi tilata seuran sihteeriltä.

Korea-seuran solidaarisuuskuukauden päätöskannanotto.

 

Linkkejä:

Korean sodan aseleposopimus (eng.)

Pohjois-ja Etelä-Korean yhteinen julkilausuma v.2000 (eng.)

Uriminzokkiri (by our nation itself) (eng.)

Amerikankorealaisten kampanjasivut Korean sodan päättämiseksi (eng.)

Korea on yksi (tongil) – nettiportaali (eng.)

No base stories of Korea (eng.)

Al-Jazeeran dokumentti USA:n biologisesta sodankäynnistä Koreassa (youtube)